Meer voedsel uit eigen regio

Wil jij ons voedsellandschap verduurzamen?

We hebben de meest hoogwaardige, veilige en efficiënte voedselproductie ter wereld: Nederland is mondiaal de tweede exporteur van agrarische producten, terwijl we ook veel van onze producten importeren. In een tijd waar duurzaamheid zo ontzettend belangrijk is, willen we een groter gedeelte van de voedselstroom meer naar ons eigen land krijgen. Enerzijds moeten we hiervoor boeren en consumenten meer met elkaar in contact krijgen. Anderzijds moeten we ook goed kijken waar onze supermarktketens hun producten vandaan halen. Ons doel? Een voedsellandschap met duurzame bodems, goede waterkwaliteit en gevarieerde biodiversiteit.

Ambitie:

In 2027 is zowel de waardering voor het landschap, de boeren en hun met zorg en passie gemaakte producten gestegen, als de consumptie van regionaal geproduceerde producten vergroot tot 25%. Er is daarnaast zicht op de korte keten als verdienmodel voor de landbouwtransitie naar kringlooplandbouw in 2030.

Doelen:

  • Een sterkere verbinding tussen stad en platteland, waarbij consumenten en producenten elkaar weten te vinden, is het streven. Betrokkenheid van stedelingen bij het lokale voedsellandschap draagt bij aan duurzamere agrarische bedrijven, die beter in staat zijn op de vraag uit de stad in te spelen. Daarom zetten we in op kennisontsluiting en het creëren van bewustwording bij consument en producent over het regionale aanbod en de vraag vanuit de steden.
  • In een gezond en duurzaam voedselsysteem wordt op verschillende schaalniveaus gewerkt volgens de principes van kringlooplandbouw. Van stadslandbouwinitiatief tot een groot akkerbouwbedrijf, vanuit de kringloopprincipes dragen zij bij aan een vitaal landschap met meer biodiversiteit, gesloten kringlopen, duurzaam ruimtegebruik en een goed verdienmodel. Als werkgroep zetten we in op de principes van kringlooplandbouw.

 

Feiten

186.000

Mensen bezochten kassen tijdens de jaarlijkse glastuinbouwevenement: Kom-in-de-Kas. Meer dan 150 kwekers stelden hun bedrijf open voor het publiek.

Bron: www.komindekas.nl

7.000

Kindertuinen in Amsterdam waar kinderen in groep 6/7 ieder jaar kennis maken met het zelf verbouwen van voedsel.

Bron: Voedselvisie en –agenda voor Amsterdam

345

Miljoen vierkante meter plat dak in Nederland is geschikt voor een moestuin.

Bron: Groene Ruimte – Agri Holland

Initiatieven

Het bruist in onze regio. En al die waardevolle initiatieven en bijbehorende energie delen we graag met jullie. Heb je zelf een project? Meld het hier!

Stadslandbouwproducten op de weekmarkten van Almere

test tekst

Radio Oosterwold – Het geluid van de pioniers!

Radio Oosterwold, dé podcast waar de verhalen achter deze unieke, zelfvoorzienende wijk tot leven komen

Blue Food Centrum Wieringen: vis uit eigen provincie

Een nieuwe aanwinst in Noord-Holland is het Blue Food Centrum Wieringen (BFCW). Het BFCW gaat ervoor zorgen dat dagverse zee-producten ook bij regionale afnemers en afnemers in de Randstad terechtkomen.

Op zoek naar regeneratie

Kun je het organische stof gehalte in de bodem duurzaam op peil houden door middel van het gebruik van gewasresten? En kun je hiermee op duurzame wijze CO2 in de bodem opslaan? Dat zijn de centrale vragen in dit project.

Slotaflevering De Boer Op: Provincie, LTO en Greenport aan tafel

Jelle Beemsterboer (Gedeputeerde Landbouw), Marbel de Graaf (LTO Noord) en Jeroen Noot (Greenport NHN) reflecteren in de slotaflevering op thema’s die in de eerdere afleveringen aan de orde zijn geweest.

Druk op de ruimte – verslag Voedsel Verbindt Live

Vers aan de Vecht

Vers aan de Vecht is een kleinschalige groentepluktuin met zelfplukkers. Het is een burgercollectief dat aan een alternatief werkt voor de bestaande voedselindustrie. Samen bouwen we aan een alternatief voor de bestaande voedselindustrie.

Stadsboerderij Osdorp

Stadsboerderij Osdorp is een groen experiment midden in Osdorp, Amsterdam Nieuw West. Zij zetten de natuur, het goede eten en een prettige buurt voorop. De poort staat open voor iedereen die daaraan wil bijdragen.

Vruchtbare Kringloop Noord-Holland (VKNH)

Stimuleren kringlooplandbouw, duurzaam bodem- en waterbeheer

Voedsel voor de metropool

Onderzoek naar indeling productieketens en verdeling voedsel

The Pollinators

Voor een gezonde leefomgeving voor bestuivende diersoorten

Slow Food Youth Network

Jongerenbeweging voor een good, clean & fair voedselsysteem

Sensory Excellence

Praktijkgerichte post-hbo opleiding Sensorisch onderzoek

Vegger

‘Indoor’ groentekweek in zorgcentra en restaurants

Research and Innovation Centre Agri, Food & Life Sciences (RIC-AFL)

Praktijkgericht onderzoek gericht op de metropoolregio's.

ProeVkantoor

Wekelijks een krat duurzaam geteelde groente en fruit uit NH

Proeftuin Zwaagdijk

Agrarisch onderzoekscentrum

Pakhuis de Zwijger

Het onafhankelijke platform van en voor de stad Amsterdam

Lokaal Voedsel Flevoland

Inzicht: wat in Flevoland wordt geteeld, verwerkt & verkocht

Leven in de Metropool

Onderzoek naar sociale initiatieven, OneHealth, UrbanFarming

Instituut voor Biodiversiteit en Ecosystem Dynamica (UvA)

Research from molecules and genes to entire ecosystems

Gezondheid in de Metropool

Praktijkgericht onderzoek ruimtegebruik- gezonde samenleving

Greenport Noord-Holland Noord

Stimuleren en initiëren van innovatie in Noord-Holland Noord

Food Council MRA

Burgerinitiatieven verbonden

FlevoFood

Netwerkvereniging van en voor Flevolandse voedselbedrijven

Amsterdam Made

Hét platform voor de Amsterdamse (food)maakindustrie

I can change the world with my two hands

1200m2 binnenterrein met pluktuin, eigen tuinen en tuincafé

Vokomokum

Voedsel kollektief - op een sociale manier goede producten

De Kaskantine

Verplaatsbaar zelfvoorzienend restaurant

De Boerderij van de Toekomst

Projectidee: een state-of-the-art boerderij in de MRA

Boer Bord Bak

Gericht op een duurzame voedselregio

ANMEC

Verrijkt A’damse jeugd met natuur- & duurzaamheidseducatie

De Stadsboerderij Almere

Biologisch-dynamisch bedrijf met educatie, zorg en onderzoek

De Lelystadse Boer

Door proactiviteit goed blijven boeren, nu en in de toekomst

Boeren en Buren: De Buurderij

Korte keten-netwerk dat producent en consument samenbrengt

Aarde Boer Consument

Verbinding van landbouw en maatschappij

Stadsboerderij Osdorp

Stadslandbouw & voedselinitiatief in Nieuw West

De Kaskantine

De Kaskantine is een verplaatsbaar zelfvoorzienend en door vrijwilligers gebouwd restaurant met verschillende voedselproductiesystemen. zoals een aquaponicssysteem en zelfbewaterende plantenbakken.

Fruittuin van West

Boerderij met zelfoogst, bio-winkel en gezellig tuincafé

A-Lab Vertical Farm

A Lab is Amsterdam's ultimate living lab, combining the strength of Amsterdam's creative scene, technological prowess, social networks and free thinking spirit.

Meer initatieven

Vraagbaken

Samen kunnen we veel bereiken. Hieronder vind je de vraagbaken van Voedsel Verbindt op dit thema. Zij willen jou graag op weg helpen met praktische hulp en informatie. Aarzel niet en neem contact met hen op!